Mogą Cię również zainteresować książki...
Napisana stylem przyprawionym pikantnym dowcipem, delikatesowym i upojnym, ta wyborna książka łaskocze podniebienie. Natomiast ostatni rozdział – rarytas! – sprawia, że ślinka cieknie do ust, kiedy czyta się nieopublikowane dotąd przepisy na biskupią sztukę mięsa w rosole sąsiadującą z sercem na świętego Walentego i... pieluszkami Jezuska.
Dlaczego tylu jest mnichów widocznych na opakowaniach serów i tylu świętych związanych z winnicami? Tyle opactw produkuje piwo, tylu zakonników wytwarza zbawienne eliksiry? Skąd tylu zakrystianów (francuskie ciastko zawijane) jezuitów (trójkątne nadziewane ciastko francuskie) u cukiernika? To dobrze, że tak jest, ponieważ picie i jedzenie od zawsze były blisko powiązane z sacrum.
Łącząc tradycję religijną z tradycją regionalnych przysmaków, autorki opowiadają o „świętych” smakołykach, odwołując się do dokumentów historycznych, ludowych legend i pikantnych anegdot, które zbierały z nieukrywaną radością.
W ten sposób rysują nam obrazy pouczającego życia kanonika Kir i eremity o imieniu Emilian, nieprawdopodobny los małża świętego Jakuba i Jezusa z Morteau, legendę o daktylu i o piotroszu, jak również historię pochodzenia niezwykłego ciasta w kształcie polana drzewa (bûche de Noël), jaja wielkanocnego lub bobu na Trzech Króli.
Oprawa: | miękka |
Wydawca: | Wydawnictwo M |
Autor: | Isabelle Garnier, Helcne Renard |
Rok wydania: | 2007 |
Ilość stron: | 240 |
Wymiar [mm]: | 140x202 |
EAN: | 9788360725146 |
ISBN: | 9788360725146 |
ID: | 55246 |