Mogą Cię również zainteresować książki...
Książka zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans. Znajdziemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Kuchnia staropolska w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Co się w klasztornej kuchni wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destylowało -
Wszystko w tej książce ledwie się zmieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował i przeżył.
Jacek Kowalski
A produkty wyrysował boski
Rysomalownik, Pan Piotr Łysakowski
Oprawa: | twarda |
Wydawca: | Klub Książki Katolickiej |
Autor: | Jacek Kowalski |
Rok wydania: | 2010 |
Ilość stron: | 356 |
Wymiar [mm]: | 175x245 |
EAN: | 9788361374886 |
ISBN: | 978-83-61374-88-6 |
ID: | 177369 |