Mogą Cię również zainteresować książki...
Jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowym daniem z tamtych stron są kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych.
Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej sa oszczędne, prawie biedne choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwale weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.
Oprawa: | twarda |
Wydawca: | Bauer-Weltbild Media (KDC) |
Autor: | Małgorzata Caprari |
Rok wydania: | 2007 |
Ilość stron: | 224 |
Wymiar [mm]: | 145x205 |
EAN: | 9788374046374 |
ISBN: | 9788374046374 |
ID: | 86699 |